2013. március 12., kedd

Saucony RroGrid Xodus TR

első nap, sár
Saucony RroGrid Xodus TR, nagyon sokat gondolkodtam ezen a döntésen, a sok előítélet és a már említett okok miatt. Megvettem és jöttek sorra a pozitív tapasztalatok:-), elsőre egy laza 10 km, vizes talajon, sárba. Tapadt és fogott, száraz maradt a lábam holott a cipő nem vízálló, könnyűnek tűnt, nem fáradt el a talpam és nem törte meg sehol! A vényvisszaverő csíkok mintha világítanának a sötétben, dobálja a sarat, taszítja a vizet, a koszt, kell ennél több? Jó döntés volt! Most már csak a tartósságára leszek kíváncsi!
To translate this page, use the Google Translate program. Um diese Seite zu übersetzen, verwenden Sie die Google Translate Programm. Чтобы перевести эту страницу, используя Google Translate программы. 
Kerek egy hónapja megvan 160 km került bele, nagyon változatos terepen, betonon, hóban, és vizes réten! A vizes deszkán és a sáros mészkövön kívül sehol nem csúszott meg a Vibram talp! Bár a vizes deszkából kapásból egy térdig patakba landolás lett, de legalább vizes cipőt is tesztelhettem, mert másképp még nem ázott át.


Zokni nélkül nem kényelmes, fura szokásom, hogy ki próbálom pár órára mezítláb, mert így egyből érzem, hol fog dörzsölni. "Körbe" fut a cipőn egy Arch-Lock-nak nevezett rögzítés (egy 
a középtalpat lábfejen átfutó erősítés amely hatékony és jó lábtartásba készteti a lábat, amellett, hogy a cipőt teljesen "ráfeszíti" a lábunkra) a lábfejen át és ez kicsit fura, de zokniban egyszer se tört vagy dörzsölt! 
Lejtőn kellőképpen tartja a lábat, nem csúszik előre szintén az Arch-locknak köszönhetően, nem mozog a sarkamon, kicsit lehetne szélesebb az újaimnál de nem szorít  csak a megszokott Merrell-es szabadsághoz képest szűkebb. 
A felsőrész anyaga nagyon vékony, könnyű egyáltalán nem masszívnak tűnő anyag, mégis a jó szellőzésen kívül nem éreztem sem megnyúlni, sem elengedni futás közben. Erősen mint egy zokni ráhúzza a talpra a lábam, fura, hogy nem a talpat a lábra hanem fordítva ez talán a kissé merev talp miatt lehet. A felsőrész nem túl határozott anyaga és eszetlen mennyiségű varrása  (bakancsnál írtam, a varrás hiba forrás szerintem) miatt kissé tartok a tartósságától, de majd meglátjuk! 
vibram talp
talp tele van pakolva a ma létező összes csillapítással és védelemmel, amit megfejeltek egy Vibram talppal, erről lejjebb a katalógus szövegben van szó (felét se értem). A sok csillapításnak és támasztásnak köszönhetően érdekes élmény a futás még mindig,  futás végén a cipő kierőltet egy egyenes tartást, és valahogy lelazítja menet közben a combhajlító és derék izmaimat! Ez határozott laza és pihentető érzéssel jár, amit betudok a régi cipő kitaposott eltűnő betéteinek, abban ugyanis az ütés közvetlenül a derekamat és a lábamat érte stresszelve az egy mázsa becsapódásával a testem! Ez most egy ideig nem lesz:-).
vibram talp, nálam ez nagyon sokat jelentett vásárláskor, hosszú évek óta használom a bakancsaimat, cipőimet és nagyon pozitív a véleményem a cég termékeiről. Az egyetlen és még mindig szkeptikus vagyok bizodalmam a tartósságra a talp, egy ismerősöm szavaival élve egy vibram talpra csak nem szerelnek "hitvány" felsőt.   

Egy kis kitérés, a  vízbe esés után úgy lett ahogy vártam, a zokni elkezdte kivezetni a vizet, a lábam melege és a cipő szellőzése pedig szinte teljesen kiszárította alig több mint egy óra futás közben a cipőt! Nyáron se szeretem a vizes cuccokat magamon, de hűvösben még annyira se viselem el (a nedves ruha nem csak hűt hanem dörzsöl is). Ennek ellenére gyerek koromba (rengetegszer szakadtunk, estünk jégbe, vízbe) megtanultam amíg mozogsz nem fázol meg, így ha teljesen át is ázok, maximum ruha, zokni le, gyors kicsavarás és rögtön amíg meleg vissza, sokszor a csizmából kiöntöttem a vizet, kicsavartam a zoknit és vissza. A víz szigetel, és felmelegszik, a mai túra és futó felsők jó része gyorsan szárad és kivezeti a vizet, így akár levetés nélkül a száradás is elképzelhető. Persze biztos vannak extrém esetek, de volt már példa a kabát kívül megfagyott de belül a műanyag polár meleg maradt!

A tiszta katalógus adatok a cipőről:
"Változatos aljzatú, egyenetlen talajon (pl: köves, gyökeres, erdő, mező) való használatra alkalmas Normál és magas lábboltozatúak számára javasolt cipő. 
A cipő felsőrésze: HRC Strobel Board extra párnázás, prémium talpbetét, felsőrésszel egyesített nyelv, Arch-Lock. 
A cipő középső talpa: könnyű, fröccsöntött SSL-EVA középtalp, elülső láb becsapódás védelem (elülső SRC), középlábhíd, ProGrid sarok Respond TEK-kel, független sarokbetét (sarok SRC) A cipő külső talpa: Vibram, külső bedrock talp (EBO)

A Saucony ProGrid Xodus TR a legmagasabb komfort fokú TR cipőnk. A cipő felső részébe épített HRC Strobel Board fokozott párnázottságot és lépés közbeni kényelmet biztosít. A jobb illeszkedés és a nedvesség védelem érdekében a nyelv a felsőrészhez van rögzítve. A prémium talpbetét kivehető, kényelmes viseletet biztosít. A cipő felsőrész középső részét a gyártás során a középső talp körül további merevítéssel látják el. A Saucony legfejlettebb elülső lábfej párnázást biztosító technológiája, a lábujjal való elrugaszkodás terhelését enyhíti (elülső SRC). A középlábhíd anyaga torziós merevséget tart fenn és segít a láb semleges pozícióban tartásában a lépés ciklusnak abban a fázisában, amikor a terhelés a láb középső részére terhelődik. A Saucony saját fejlesztésű párnázásának Respond-Tek anyaga tompítja a becsapódást és optimalizálja a saroktól való tovább gördülést. Extra párnázás a független sarokbetétnek köszönhetően, mely felkészíti a lábat a gördülékeny lépésre (sarok SRC). Talajfogáskor jó védelmet nyújt és izolálja a sarok becsapódásának hatásait. Tovább szolgálva a neutrális futót, tökéletes illeszkedéssel, párnázottsággal az alátámasztás feláldozása nélkül. A középtalp anyaga (SSL-EVA) legfejlettebb EVA keverékünk, ami a lehető legkisebb súly mellett maximalizálja a becsapódás tompítást, a rugalmasságot és a tartósságot. Könnyű, öntisztuló „VIBRAM” talp gondoskodik az egyedülálló kapaszkodó képességről és lábtartásról. Egyedülálló párnázottságot és védelmet biztosít. Ezen kívül a cipő egy speciális EBO talpanyagot kapott. Az EBO segítségével a talaj egyenetlenségei (kövek, gyökerek) nem nyomódhatnak át a cipőtalpon, miközben belülről egy kellemesen puha párnázást nyújt, kiemelkedő kényelemmel. Így még a legextrémebb talajon sem kell lemondanod a lábad kényeleméről és védelméről."


Saucony történet zanzásítva (forrás: http://www.saucony.hu/letoltes/saucony_tortenelem.pdf):

"1898. A Saucony-t négy üzletember alapította a Saucon-folyó partján, Kutztownban, Pennsylvaniaban.


  • 1910. Abraham Hyde cipőboltot nyit A.R. Hyde & Sons név alatt. A cég nagy népszerűségnek örvendő papucsokat gyárt padlóburkoló- és ruhamaradékokból.
  • ...
  • 1963. A Hyde-művek gyártotta azt a cipőt, amelyet az első amerikai űrhajós viselt az űrsétához.
  • 1968. Hyde átveszi a Saucony Cipőgyártó Vállalatot, amely futócipőket gyárt. Az elkövetkező tíz év során a Saucony a futók legféltettebb titkává válik.
  • 1977. A Saucony cipőit egy amerikai magazin is felfedezi, és a tekintélyes „Legjobb Minőség” díjjal tünteti ki. Az ezt követő publicitás szilárdan megalapozza a Saucony jó hírnevét.
  • ...
  • 1981. A Saucony piacra dobja a „Jazz”-t, ami abban az időben, a technológiát illetően a legfejlettebb futócipő volt. A „Jazz” volt az első a legendás és sajátos Saucony fazonú cipők sorában.
  • 1983. Az új-zélandi Saucony atléta, Rod Dixon nyerte meg a New York-i Maratont, minden idők egyik legdrámaiabb hajrájával.
  • ...
  • 1991. Bemutatják a „Shadow 6000”-t, ami EVA és PU együtteséből öntött középtalprésszel készült, maximális párnázottságot és kényelmet biztosítva.
  • 1991. A Saucony piacra dobja a Grid-rendszert, az első párnázó rendszert, ami ötvözi a párnázottságot és a stabilitást.
  • 1998. A Hyde Athletic Industries Inc. hivatalosan megváltoztatja a nevét Saucony Inc.-ra.
  • 2007. A Saucony bemutatja a Flexion Plate technológiát a Grid Sinister-ben és a ProGrid Paramount-ban. A Flexion Plate-t a „Legjobb Nemzetközi Fejlesztés” díjjal tünteti ki a Runner’s World magazin.
  • 2009. A Saucony további díjakat hódít el: „Legjobb Korszerűsített Termék” a ProGrid Stabil CS-ért, „Legjobb Bemutatkozó Termék” a ProGrid Echelon-ért és a „Szerkesztők Díja” a ProGrid Omni 8-ért.
  • 2010. A Saucony ismét besöpört egy csomó díjat. Futócipői közül vitathatatlanul a minimalista Kinvara a legfeltűnőbb. A cipő bemutatásakor megkapta a „Best Debut” díjat, később pedig a „Gear of the Year” címet is megszerezte, és felkerült az Outside magazin „Gear Junkie” rovatának „Top 10 Gear” listájára is.
  • 2011. A márka áttörő, saroktól a lábujjakig érő, 8mm-es különbsége még tökéletesebbé teszi a világ legjobb futócipőit, erőteljesebb futólépéseket tesz lehetővé, forradalmian új élményt nyújtva, a Hurricane 14, Triumph 9 és a Guide 5 modellekkel kezdődően."

  • forrás
  • http://futocipok.com
  • http://www.saucony.hu/letoltes/saucony_tortenelem.pdf

  • < vissza a kezdőlapra
Creative Commons Licenc
A Run any where a Creative Commons Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi Licenc alatt van.
Az ezen publikus licenc hatáskörén kívül eső jogok megtekinthetőek itt: http://www.google.com/+GáborKuruczL